Υποχρεωτική είναι η δήλωση απασχόλησης των εργαζόμενων αγροτών στον EΦΚΑ

Αγρότης

Υποχρεωτική είναι η δήλωση απασχόλησης των εργαζόμενων αγροτών στον e-EΦΚΑ.

Οι αγρότες που είναι συνταξιούχοι και συνεχίζουν να εργάζονται πρέπει να δηλώσουν την εργασία τους στον e-ΕΦΚΑ, ακόμα και αν δεν καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλους φορείς, αλλά έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία της εργασίας τους, την ημερομηνία έναρξης και την αιτία της απαλλαγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που βρίσκεται στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι άλλων φορέων (εκτός του πρώην ΟΓΑ) που έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως από αγροτικές δραστηριότητες, όπως καλλιέργειες, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές. Σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει τη δήλωση, κινδυνεύει με ποινή που ισοδυναμεί με απώλεια 12 μηνιαίων συντάξεων.

Το ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου από τον e-ΕΦΚΑ, απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη δήλωση εργασίας από συνταξιούχους και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαδικασία δήλωσης πολλαπλών εργασιών, διακοπτόμενης εργασίας και ειδικές περιπτώσεις, όπως οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ισχύουν νέοι κανόνες για τους συνταξιούχους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα υφίστανται περικοπή της σύνταξης, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν έναν επιπλέον πόρο στον e-ΕΦΚΑ, εκτός αν εξαιρούνται.

Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων:

  1. Τι πρέπει να κάνετε ως συνταξιούχος που εργάζεται;
    Εάν είστε συνταξιούχος που εργάζεται, πρέπει να δηλώσετε την απασχόλησή σας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, στην ειδική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων». Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ σας, όπου θα δηλώσετε την ημερομηνία έναρξης εργασίας σας, καθώς και αν πληροίτε τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από την καταβολή εισφορών.
  2. Πώς δηλώνεται απασχόληση με πολλαπλούς εργοδότες;
    Αν εργάζεστε σε περισσότερες από μία δουλειές με την ίδια ιδιότητα (π.χ. ως μισθωτός), αρκεί μία δήλωση για το διάστημα απασχόλησής σας, ανεξαρτήτως των εργοδοτών.
  3. Διακοπτόμενη εργασία:
    Η διακοπή της εργασίας σας μπορεί να δηλωθεί στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της.
  4. Περίπτωση εξαιρέσεων:
    Σε περίπτωση απαλλαγής από εισφορές, πρέπει να συμπληρώσετε τις σχετικές ημερομηνίες από – έως, ειδικά αν είστε πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
  5. Λάθος στη δήλωση συνταξιοδότησης:
    Εάν κάνατε λάθος δηλώνοντας ότι είστε ήδη συνταξιούχος, μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση της εργασίας σας την ίδια ημέρα και να υποβάλετε νέα με τα σωστά στοιχεία.

Ασφάλιση & Εισφορές Συνταξιούχων με Μη Μισθωτή Απασχόληση:

  1. Αλλαγές από 1/1/2024 για μη μισθωτούς συνταξιούχους:
    Από την 1η Ιανουαρίου 2024, δεν θα γίνεται περικοπή της σύνταξής σας λόγω εργασίας, αλλά θα καταβάλλεται εισφορά υπέρ e-ΕΦΚΑ. Αυτή δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, καθώς ορισμένοι εξαιρούνται από την καταβολή του πόρου.
  2. Υποχρέωση καταβολής πόρου για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται:
    Εάν υποβάλετε αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζετε να εργάζεστε, θα καταβάλλετε πόρο από τον μήνα μετά την αίτηση.
  3. Τι είναι ο πόρος:
    Ο πόρος είναι μη ανταποδοτική εισφορά προς τον e-ΕΦΚΑ και δεν αυξάνει το ποσό της σύνταξης.
  4. Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή του πόρου:
    Ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, και άλλες ειδικές κατηγορίες, εξαιρούνται από την καταβολή του πόρου.
  5. Δήλωση απασχόλησης:
    Όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται πρέπει να δηλώνουν την απασχόλησή τους, ειδικά αν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από τον πόρο. Η μη δήλωση επιφέρει σοβαρές κυρώσεις, όπως η στέρηση 12 μηνιαίων συντάξεων.
  6. Δηλώσεις για όσους εργάζονται για πολλά χρόνια:
    Εάν εργάζεστε συνεχώς ως μη μισθωτός πριν και μετά τη συνταξιοδότησή σας, πρέπει να δηλώσετε την απασχόλησή σας μέχρι τις 30/6/2024.
  7. Απασχόληση συνταξιούχων χηρείας:
    Οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και πόρο, καθώς δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις.
  8. Απασχόληση συνταξιούχων λόγω γήρατος:
    Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και εργάζονται, πρέπει να καταβάλλουν πόρο από τον επόμενο μήνα της αίτησης.
  9. Δηλώσεις για συνταξιούχους αναπηρίας:
    Παρά την εξαίρεση από τον πόρο, οι συνταξιούχοι αναπηρίας πρέπει να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.
  10. Αγρότες συνταξιούχοι:
    Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ που συνεχίζουν να εργάζονται ως αγρότες εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και πόρου, αλλά οφείλουν να δηλώσουν την εργασία τους στο e-ΕΦΚΑ.
  11. Δηλώσεις για αγρότες ειδικού καθεστώτος:
    Συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα υποχρεούνται να το δηλώσουν, ανεξαρτήτως του φορολογικού χαρακτηρισμού τους.
  12. Συνταξιούχοι του Δημοσίου και αγροτική δραστηριότητα:
    Συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα πρέπει να δηλώσουν την απασχόλησή τους, εκτός αν το εισόδημά τους είναι κάτω από 10.000 ευρώ.
  13. Πόρος για μη μισθωτούς συνταξιούχους:
    Οι μη μισθωτοί συνταξιούχοι καταβάλλουν πόρο που ανέρχεται στο 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.
  14. Επιπλέον εισφορές για συνταξιούχους με επικουρική ασφάλιση:
    Όσοι είναι υπαγόμενοι και στην επικουρική ασφάλιση καταβάλλουν επιπλέον πόρο 40% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας.