Υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων Β’ κατηγορίας για το 2023 παρατάθηκε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Δήμα και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του ότι η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε στις 18 Ιουνίου. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας myAADE και αφορούν πλοία Β’ κατηγορίας εσωτερικών πλόων.

Για δηλώσεις που γίνονται μετά τις 27 Ιουλίου, η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο φόρος εφαρμόζεται σε όλα τα μικρά σκάφη, όπως βάρκες μήκους 3 μέτρων, ακόμα και χειροκίνητα σκάφη.

Οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώνουν 100 ευρώ ετησίως για σκάφη έως 7 μέτρα και 200 ευρώ για σκάφη από 7 έως 12 μέτρα, με την ισχύ να εφαρμόζεται αναδρομικά από το 2023.

Οι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων με ελληνική σημαία περιλαμβάνουν τους πλοιοκτήτες, ναυλωτές και μισθωτές, ενώ για πλοία με σημαία άλλων χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ, καθώς και για ξένες σημαίες, ισχύουν ανάλογες ρυθμίσεις για τη φορολόγηση και την υποβολή δηλώσεων.